Opleiding tot Chiropractor

Wil jij graag mensen op een natuurlijke manier helpen met hun gezondheidsklachten? Dan ben je bij de opleiding voor chiropractie aan het juiste adres. 

De chiropractor is in opkomst in Nederland,  momenteel zijn we met te weinig! Er zijn maar 400-500 chiropractoren voor de bijna 18 miljoen inwoners van Nederland. Na de studie kun je je eigen praktijk opzetten, of gaan werken voor een bestaand chiropractor kantoor in Nederland of het buitenland.

Wat doet een chiropractor?

Een chiropractor verzorgt het menselijk lichaam op basis van het feit dat alle lichaamsprocessen vanuit het zenuwstelsel worden aangestuurd. Het zenuwstelsel bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg en andere zenuwen.
Omdat veel zenuwen door de rug lopen, is dit een plaats waar beknellingen (subluxaties) relatief vaak voorkomen. Het is dan de taak van de chiropractor om deze beknelling op te heffen.

Een chiropractor kan helpen door gebruik te maken van verschillende technieken. Voorbeelden hiervan zijn wervelkolomcorrecties, die ruimte maken voor de zenuwen en zorgen voor evenwicht in de wervelkolom. Ook kan een chiropractor gericht advies geven om stress te verminderen, nadat we hebben vastgesteld welke spanningen een negatieve invloed hebben op de klachten.

Welke technieken een chiropractor gebruikt, hangt af van de oorzaak van de klachten en van persoonlijke omstandigheden.

De ervaring leert dat bijna elke klacht kan verbeteren na het ontvangen van de gespecialiseerde hulp van een chiropractor!

Bachelor en Master of Science in chiropractie
In samenwerking met Dresden International University (DIU) biedt de European Chiropractic Academy een Bachelor en Master of Science graad in Chiropractie.  Voor de introductie van de cursus was het niet mogelijk om je academisch te kwalificeren als chiropractor of om betrokken te raken bij onderzoek binnen Duitsland of Nederland (bijvoorbeeld aan universiteiten).

De cursus is grotendeels praktijkgericht om tegemoet te komen aan de grote verantwoordelijkheid ten opzichte van de te verzorgen mensen. Tegelijkertijd wordt de nadruk gelegd op de wetenschappelijke basis en filosofische visie, omdat dit de enige manier is om ethisch en verantwoordelijk gedrag te ontwikkelen.

De cursus heeft een modulaire opbouw. De afzonderlijke modules worden afgesloten met examens. In onze trainingspraktijken wordt praktijkervaring opgedaan parallel aan theoretische lessen.

De vereisten voor een bachelor diploma

Voor het bachelor diploma is de algemene of vakspecifieke toelatingskwalificatie voor het hoger onderwijs of de technische hogeschool vereist.
Wanneer je niet beschikt over een universitaire toelatingskwalificatie, kun je een universitair toelatingsexamen afleggen aan de Dresden International University.

Vereisten voor een mastergraad

Een afgeronde Bachelor of Science in chiropractie is vereist voor de mastergraad. Deze is erkend door de deelstaat Saksen en daarmee nationaal en internationaal.

Plaats van studie

Seminars en hogescholen;

 • Internationale Universiteit van Dresden in Dresden, Duitsland
 • Europese Chiropractie Academie Bad Oeynhausen, Duitsland
 • Europese Chiropractie Academie Eindhoven, Nederland
 • Virtuele lezingen via internet
 • Praktijksessies in Europese Chiropractie Academie Bad Oeynhausen, Duitsland
 • Praktijkbijeenkomsten bij TOPCHIRO Eindhoven

Procedure

De opleiding omvat in totaal 300 ECTS-punten.
Standaard studieperiode tot en met de bachelorgraad: 8 semesters met examens ter bevestiging van theoretische en praktische kennis.
Bachelorscriptie en bachelorexamen ter verkrijging van de academische graad Bachelor of Science in Chiropractie.

Masteropleiding

2 semesters met examens ter bevestiging van theoretische en praktische kennis. Masterscriptie en masterexamen ter verkrijging van de academische graad Master of Science in Chiropractie.

chiropractor-opleiding

Laat je contactgegevens achter voor meer informatie m.b.t. de opleiding

De cursus is als volgt opgebouwd:

Seminars en lezingen
Praktische hands-on workshops
Vervolgfasen (scripties en scriptverwerking)
Bachelor- en masterscriptie
Tussentijdse examens, bachelor- en masterexamens
Stages in opleidingspraktijken (vrije keuze)

Inschrijving en kosten

U kunt zich te allen tijde aanmelden voor de opleiding tot chiropractor met een academische graad. Houd echter rekening met de volgende bijzonderheden:

De studie start altijd op 1 oktober van elk jaar

Voor de schriftelijke inschrijving moet, naast een sollicitatiebrief een cv naar de Europese Chiropractie Academie worden gestuurd.

Het collegegeld bedraagt 12.800 euro per
jaar bij jaarlijkse betaling (andere betalingswijzen op aanvraag).

Financiering

Naast privé financiering kunnen de volgende opties worden gebruikt:

 • BAFÖG (voor Duitse studenten)
 • LENINGEN
 • SUBSIDIES
 • ANDERE FINANCIERINGSMOGELIJKHEDEN (onderwijsfonds, bijbaan)

Werk & Studie
Maak van de gelegenheid gebruik om in onze trainingspraktijk te werken en ervaring op te doen tijdens je studie. www.chiropractic-health-center.de in Duitsland of  www.topchiro.nl in Nederland.

Begeleiding van studenten

 • Bellen met adviseurs
 • Informatiebijeenkomsten (16 juli 2022 bij TOPCHIRO Eindhoven)
 • Opendeurdag
 • Online cursusbegeleiding via Skype of Zoom

Studie Beurs

Het Chiropractic Health Center GmbH & Co KG kent elk jaar nieuwe studiebeurzen toe. Wil je dit aanvragen, neem dan contact met ons op.

Ben je al arts of alternatieve behandelaar met een eerdere opleiding in chiropractie? Er is dan de mogelijkheid dat we seminars of examens erkennen die je al hebt voltooid voor je studie.

Heb je een diploma secundair onderwijs of heb je een opleiding gevolgd in een ander gezondheidsberoep, bijvoorbeeld fysiotherapeut? Dan is er de mogelijkheid om een universitair toelatingsexamen te doen in de vakken wetenschappen en wiskunde aan de DIU. Succesvolle afronding hiervan stelt je in staat om te studeren aan de European Chiropractic Academy.